tisdag 30 oktober 2012

Inspirerad sömnad






I flera år har jag spanat in alla de fina retrobrallor som Blomma åker vagn/KokaLal syr, och nu har jag provat att göra ett par själv till min lilla. En matchande klövertröja passade perfekt till! Nu när det börjar bli riktigt kallt känns dessa byxor väldigt mysiga och det är skönt att slippa glipor mellan byxa och tröja.

Jag vet inte om det syns så bra på bilden, men jag provade att sy en "enkel farfarsknäppning" på tröjan, fast halvvägs ner i ena sidodömmen och det blev toppen så fler sådana tröjor ska det bli!

Mönster: Egna med stor inspiration från Blomma åker vagn/KokaLals retrobrallor.

Material: Djupblå velour från Furulunds. Rött klövertyg från Skroten i Kinna.

måndag 29 oktober 2012


Ibland sitter jag och John och kollar på tyg tillsammans vid datorn. Oftast tycker han att vi ska köpa alla tyger, och även om jag kan hålla med honom så måste vi begränsa oss. Detta var ett tyg han önskat sig och som jag passade på all köpa på syfestivalen i Borås!

Mönster: Ottobre 1/2012 med egna ändringar. Detta är ett toppenmönster tycker jag, även om jag gör det rejält mycket smalare.

Material: Dinosaurietyg från Znok design. Brun mudd från Stoff och stil.

onsdag 17 oktober 2012

Skyar och bortglömda byxor


Äntligen har jag köpt och sytt av de fina bruna skyarna från Znok. Det blev en body; kanske den sista jag syr till L då tröja och byxor börjar bli mer praktiskt. Det här tyget gillade jag inte så mycket när jag såg det först, men efterhand blev det ett sånt där "måste-ha-tyg".

Jag vet inte om jag gillar de petrolfärgade kantbanden utan skulle nog hellre haft vita kantband, men blev lat och använde den färg jag hade i maskinen. Till bodyn sydde jag randiga tights i vitt och brunt.


Nånstans djupt nere i tyghögarna hittade jag ett par bortglömda ofärdiga byxor utan muddar. De är i minsta laget men med extra långa muddar kan de nog användas ett tag i alla fall.

Det här landskapstyget från Jofotex är en kär favorit som jag alltid ser till att ha hemma och som jag nog aldrig tröttnar på!

fredag 12 oktober 2012

Färgsprakande





Så nöjd jag blev med den här färgglada applikationen! Jag älskar de höstiga färgerna i orange, gult och rött.

Nu ser det här kanske lite mer avancerat ut än vad det är. Blommorna har jag helt enkelt klippt ut från det här fina frottétyget och vips så får man en jättefin applikation!

För att lyckas med applikationer följer jag den här fina beskrivningen hos Blomma åker vagn. Det är verkligen värt att göra ett gott förarbete för att få fina applikationer!

onsdag 10 oktober 2012

Blandade sötsaker




Här kommer lite olika plagg som jag har sytt till barn runt om i landet, och utlandet! De får samsas i ett inlägg för jag har visst varit lite dålig på att hinna med att blogga om allt jag sytt.

Såhär efter syfestivalen och en hel del shopping har jag en massa inspiration och idéer, men det är svårt att komma till skott på kvällarna när barnen äntligen kommit i säng.

Det var i alla fall väldigt länge sedan jag gjorde någon rolig applikation men nu har jag fått lust att pröva på det igen. Mina gamla favoriter är den här klänningen, och den här tröjan, och den här!

måndag 1 oktober 2012

Gör om, gör rätt!


Ibland blir det fel när man syr och då gäller det att försöka rädda det som räddas kan. När jag sydde dessa kläder till mina barn häromveckan så blev halsringningen på tröjan för liten och medan tunikans halsringning blev alldeles för stor.

Att göra halsringningen större på tröjan var egentligen inga problem (bara trååkigt), men det är desto svårare att förminska det som är för stort! Till slut sydde jag en resårkanal och gjorde en singoalla-hals som funkar fint.

Som ni ser så har rävtröjan fina täcksömmar på alla möjliga ställen. Det var trixigt att få till sömmarna både längs sidosömmen och ärmsömmen men det gick. Detta har jag sett på köpta kläder och ville prova!

Mönster: Ottobre 1/2012 till tröjan. Hanne Meedoms bok "Barnkläder" användes till tunikan med egna ändringar.

Material: Röda rävar från Strömming design. Röd och petrolfärgad mudd från Stoff och stil. Landskapstyg från Jofotex.

En före-bild på tunikan med för stor hals.