söndag 30 november 2008

Adventstävling

TÄVLING!





Vinn denna fina handgjorda haklapp. Allt du behöver göra är att lämna en kommentar till det här inlägget så har du en röst med i tävlingen. Om du länkar till tävlingen i din blogg får du två röster! Lämna din e-mailadress i kommentaren så jag kan kontakta dig om du vinner. Vinnaren lottas ut och tillkännages 3:e advent.

Haklappen är gjord av vaxdukstyg så den är lätt att skölja av direkt under kranen men går också att tvätta i 40 grader. Jag har sytt ett antal sådana här haklappar till John och det är i stort sett bara de haklapparna vi använder här hemma :)

Lycka till!

lördag 29 november 2008

Julklappar


Julklappspysslandet är i full gång här hemma! Men ni får snällt vänta tills efter julafton innan jag visar alla mina julklappskreationer här i bloggen, annars finns ju risken att någon av mottagarna tjuvkikar :-)

Jag ska dock försöka hinna med lite annat pyssel än bara julklappar också. Det gäller ju att passa på när kreativiteten är på topp!

fredag 28 november 2008

TÄVLING

Jag tävlar hos

Kardemumma Gumman

om ett hemligt överraskningspaket!

Var med du också!!!


Miljövänliga klänningar

Örngottsklänningar

Gul blus och röd kjol


Att sy nytt av gammalt är både miljövänligt och ekonomiskt. Det är otroligt vad mycket fint man kan hitta bland sina avlagda kläder och i secondhand-affärer. De här klänningarna har jag sytt av gamla örngott och kläder. En blus med knappar kan bli en klänning med knäppning bak utan att du behöver sy ett enda knapphål själv!

torsdag 27 november 2008

Mera tyg



Ja nu har jag inhandlat lite stuvbitar från bl a Myrorna. Härliga färger och mönster som bara ropar på mig men det är svårt att bestämma vad jag ska sy. När jag har unika tyger blir jag sparsam och vill inte "slösa" tygerna på något som kanske inte blir bra. Samtidigt är det inte så roligt att provsy nya saker i tråkigt tyg!

Mera hängslebyxor



Här är John i sina egna hängslebyxor. Lite stora men så fina. Nästa vecka ska jag till Malmö och köpa mer velour på stoff och stil i massa fina färger. Jag är sugen på att göra en hoodie och nu har jag äntligen fått tag på Meedoms bok med mönster på barnkläder, så då är det ju bara att börja sy. Varför har inte dygnet fler timmar?! Ja ja, sömn är överskattat...

Vändbar mössa





Jag fick en förfrågan om en svart fleecemössa med rött innerfoder och en röd igelkott. Jag hade en idé om att försöka göra en mössa som går att vända ut-och-in, så att den också kunde vara röd med svart innerfoder och svart igelkott. Så efter mycket knåpande, uppsprättade sömmar, djupa pannveck och en hel del fula ord, blev jag till slut riktigt nöjd! John var mindre nöjd som fått prova mössor hela dagen igår...

fredag 21 november 2008

Beställda hängslebyxor



Nu är de beställda hängslebyxorna klara. Det blev så fint med brunt och gult att jag måste göra ett par likadana till John. Pixiewing har bra smak! Hoppas hennes lille kille gillar de också.

Namnad klänning



Så här fint blev det med namnbandet på den sålda vallmoklänningen! Gillar verkligen mina namnlappar.

torsdag 20 november 2008

Namnband



Nu har namnlapparna från minanamnband kommit! Brevbäraren var sen idag så jag har varit ute och kollat posten flera gånger, men nu äntligen låg de i lådan. Ska bli roligt att prova de på kommande plagg.

Klänning på beställning



För ett tag sedan fick jag en beställning på en förklädesklänning i blå/grönt tyg med vita blommor och bruna kantband. Klänningen blev jag nöjd med och den lilla flickan var så fin i den!

onsdag 19 november 2008

Tävling


Jag tävlar om ett Presentkort värt 400:- hos JNYdesign i JNYdesigns blogg.
Tävla du med!!!

Tyger



Jag har varit och inhandlat nya tyger. Det blev orange och brun velour och solgul muddväv. Jag har fått en beställning på ett par hängslebyxor i brunt med gula kantband från Pixiewing så nu ska här sys! Fortsättning följer...

Muddbyxor



Jag har sytt mina första muddbyxor! De blev mjuka och goa i brun velour. Jag skulle tror att det är ca storlek 80. De är lite stora på John än, men funkar tack vare muddarna i fotändan. Det var inte lätt att få ett foto när han har de på sig, men jag gjorde ett tappert försök.

tisdag 18 november 2008

Klänningar, klänningar, klänningar!



Det första jag började sy var barnklänningar. Förklädesklänningar av enkel modell för att vara exakt. Det finns mängder av fina tyger! Min personliga favorit är vallmoklänningen.

måndag 17 november 2008

Varma vintervantar



Fina barnvantar med fleecefoder som går så snabbt att sy! Det som kan vara lite pilligt är att sy fast mudden, men övning ger färdighet. Jag får nog prova att göra ett par i vuxenmodell också.

Hängslebyxor



Häromdagen sydde jag hängslebyxor i brun velour till John. De blev aningen stora, men annars är jag nöjd! Numera finns även en matchande mössa

Velourmössa



Idag har jag hunnit med att sy en mössa i brun velour med turkost innerfoder och kantband. Passar perfekt på lille John!

Tovade tofflor

På allmän begäran kommer här beskrivningen till tovade tofflor i barnmodeller. Originalbeskrivningen för vuxenmodell hittade jag här.


Babytofflor (ca nyfödd - 3 månader)

Garn: 100 gram 4-trådigt ullgarn. Garnet får inte vara behandlat för maskintvätt!

Stickor: nr 5½

Gör så här:

Lägg upp 18 maskor på stickor 5½. Börja med att sticka ett avigt varv och sedan slätstickning fram och tillbaka. Den första och sista maskan stickas rät på alla varv = kantmaska.
Sticka 19 varv och flytta sedan över maskorna till strumpstickor 5½. Fortsätt sticka slätstickning ytterligare 9 varv. Nu börjar intagning för tån:

Sticka 2 rm, 2 rm tillsammans varvet ut
Sticka ett varv räta maskor
Sticka 1 rm, 2 rm tillsammans varvet ut
Sticka ett varv räta maskor
Sticka 1 rm, 2 rm tillsammans varvet ut
Sticka ett varv räta maskor
Sticka 2 rm tillsammans varvet ut

Nu borde du ha ungefär 4 maskor kvar på stickorna. Klipp av garnet och dra igenom de återstående maskorna. Fäst tråden och sy ihop tofflan i hälen. Gör en till likadan. Tova därefter tofflorna i tvättmaskin i 40 grader tillsammans med lite tvättmedel och annan tvätt. Sen får du sträcka och forma tofflorna tills de passar. Om du senare behöver tvätta tofflorna gör du det i handtvätt 30 grader.


Barntofflor (ca 6 - 9 månader)

Gör så här:

Lägg upp 27 maskor på stickor 5½. Börja med att sticka ett avigt varv och sedan slätstickning fram och tillbaka. Den första och sista maskan stickas rät på alla varv = kantmaska.
Sticka 28 varv och flytta sedan över maskorna till strumpstickor 5½. Fortsätt sticka slätstickning ytterligare 13 varv. Nu börjar intagning för tån:

Sticka 2 rm, 2 rm tillsammans varvet ut
Sticka ett varv räta maskor
Sticka 2 rm, 2 rm tillsammans varvet ut
Sticka ett varv räta maskor
Sticka 1 rm, 2 rm tillsammans varvet ut
Sticka ett varv räta maskor
Sticka 2 rm tillsammans varvet ut

Nu borde du ha ungefär 6 maskor kvar på stickorna. Klipp av garnet och dra igenom de återstående maskorna. Fäst tråden och sy ihop tofflan i hälen. Gör en till likadan. Tova därefter tofflorna i tvättmaskin i 40 grader tillsammans med lite tvättmedel och annan tvätt. Sen får du sträcka och forma tofflorna tills de passar. Om du senare behöver tvätta tofflorna gör du det i handtvätt 30 grader.

Stickväska



Mitt första pyssel i bloggen blev en stickväska! Jag sydde den av ett gammalt gardintyg mest för att testa mönstret.

Beskrivningen hittade jag här. Snabb, lätt och rolig att göra!

Bloggstart

Idag startar jag mitt bloggande. I och med mammaledigheten har kreativiteten blomstrat och vet snart inga gränser. För att hålla reda på allt pysslande och alla tips och knix från andra pysselgalna kändes det passande att samla allt på en blogg i cyberrymden.

Just nu är jag djupt nere i syträsket så stickningen och virkningen kommer i andra hand.